Pàgines

dimecres, 30 d’octubre del 2013

Més de 50 persones a la primera sortida realitzada a Collbató!

Referent a l'exposició "Temps de barraques i marges", s'han programat tres sortides de camp per conèixer l'entorn montserratí de la pedra seca. La primera es va realitzar aquest diumenge 27 d'Octubre per territori de Collbató. Concretament pels Graus de Montserrat i l'entorn de l'ermita de la Salut.

Just començar, vam fer una introducció social i econòmica de la pagesia de la regió i posteriorment una introducció i contextualització geològica de l'entorn que anàvem a visitar. Posteriorment, l'Ivan, de Collbató i company de l'equip de recerca, anava explicant el seguit de barraques que  ens anàvem trobant.

Va tenir tan d'èxit, que van assistir més de 50 persones de Collbató i de pobles veïns com també de Barcelona. Hi ha la mateixa espectació de cara a les dues sortides del novembre. Creix l'interes per conèixer la geografia regional i saber-la valorar, deixant en segon pla el mite de la cosa llunyana.


Aproximant-nos a un enorme marge de conglomerat montserratí. Foto: J.M.
 
Explicació geogràfica i geològica del procés de formació del conglomerat. Foto: J.M.


Montserrat, geomorfològicament anomenat Inselberg, "Muntanya Illa". Foto: J.M.
 
Barraques troglodítiques explicades per l'Ivan. Foto: J.M.
 
Visita d'una barraca de pedra seca amb el poble de Collbató al fons. Foto: J.M.
 
Visitant les canalitzacions d'aigua que baixen fins l'ermita de la Salut. Foto: J.M.


Hi ha dues sortides més programades en relació a l'exposició. Es realitzaran el 10 i 24 de novembre. Al congost del Cairat i a Olesa de Montserrat respectivament.


dimarts, 22 d’octubre del 2013

La nostra entitat ja té via d'escalada!!



El passat 18 d’octubre van venir des de Sabadell dos escaladors i aperturistes de renom, l’Albert i l’Òscar Masó Garcia. Han escalat més de 500 roques a Montserrat, han obert més de 380 vies d’escalada i han coronat dues vegades tots els cims de Sant Llorenç del Munt. Però també escalen a Olesa, concretament al congost del Cairat com és el Tossal Rodó, les Roques de l’Afrau de Sant Salvador de les Espases o, les també anomenades, les Agulles del Petintó. Porten més de 20 anys escalant amb un llarg currículum de muntanya al darrere, tot seguint els passos de l’escalador Josep Barberà Suqué.

Els dos mostren un gran afany per aquest món de vertigen, però alhora admirable. Des de ben joves van començar a fer escalada d’estil clàssic descobrint nous indrets i nous paratges com és el congost tan nostrat. Intrèpids i valents per enfilar-se a les agulles inexpugnables de les Espases. Gran amants del territori, de la natura i de l’escalada.

El divendres divuit, van venir a la Casa de Cultura d’Olesa a oferir-nos al poble una conferència sobre les seves ambicioses ascensions al Cairat i Sant Salvador. Sobretot van parar atenció a les Espases de Sant Salvador o agulles del Petintó, unes formacions rocoses amb llegenda i autènticament inhòspites. La sorpresa va arribar quan en un moment inesperat de la xerrada ens van presentar una nova via d’escalada que van obrir a les Agulles del petintó aquest agost amb el nom de “Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà” en honor a la nova secció de l’entitat creada aquest any.

Des del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà volem donar les gràcies als escaladors per la seva amabilitat, per explicar-nos en una conferència especial d’escalada de l’entorn d’Olesa i sobretot pel detall que ens han ofert. Moltes Gràcies Albert i Òscar!



El Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa ja té la pròpia via d'escala. O com a mínim, hi ha donat el seu nom. Aquesta va ser una de les sorpreses desvetllades aquest divendres en la xerrada organitzada per l'entitat a l'Auditori de la Casa de Cultura, a càrrec dels escaladors sabadellencs Òscar i l'Albert Masó, especialistes en obrir vies d'escalada. I unes de les vies que han obert l'han batejada com a “Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà” en honor a la nova secció oberta aquest any per l'entitat, i que ascendeix al que ells anomenen "La Talaia de les Espases".

El responsable de la secció de Georgrafia del Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa, Joan Soler, ha destacat que els germans Masó han obert 380 vies d'escalada, han conquerit més de 500 roques montserratines i han aconseguit doblar l'anomenat "Pam a Pam", és a dir, ascendir a tots els cims de Sant Llorenç del Munt dues vegades. Segons Soler, “tota una proesa. Moltes d'aquestes ascencions les van fer seguint els passos de l'escalador Josep Barberà i Suqué”.

En la xerrada celebrada divendres a Olesa, Òscar i Albert Masó van mostrar a la més d'una trentena d'assistents les roques que havien escalat a l'entorn del congost del Cairat, conegut també com el congost de la Puda de Montserrat i que és part del terme d'Olesa. Concretament, van parlar de les seves ascencions al Tossal Rodó (Pla de les Bruixes), Roques de l'Afrau i van parar atenció a les Espases de Sant Salvador o també conegudes com les Agulles del Petintó inferiors. Segons ha destacat Joan Soler, “aquestes últimes són unes formacions rocoses punxegudes que a primer cop d'ull semblen impossibles, però que amb tècnica i valor es poden coronar. I ells podríem dir que han coronat totes aquestes agulles i les han documentat”. De fet, han acabat fent tres llibres i han arribat a guanyar dos premis.

Precisament, la sorpresa de la seva xerrada de divendres a Olesa va ser quan van anunciar que havien obert una nova via d'escalada en aquets paratges olesans, anomenada "Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà" en honor a la nova secció oberta aquest any per l'entitat. La via ascendeix a el que ells anomenen "La Talaia de les Espases".

Joan Soler ha destacat que per a l'entitat “va ser tota una satisfacció rebre aquella sorpresa” i ha quedat desmostrat, hi ha afegit, que “són uns autèntics escaladors, amb molta empenta i amb moltes ganes de difondre i explicar els seus reptes. Molt bona gent, molt amables i oberts”. Des de l'entitat també han volgut donar-los les gràcies per aquesta nova via d'escalada en honor a la secció de geografia del Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa.


Notes del TWITTER:




 
Presentació de la conferència. Foto: X.S.



Albert i Òscar Masó, els escaladors. Foto: J.M.



D'esquerra a dreta: Òscar Masó (escalador), Albert Masó (escalador), Joan Soler (Vocal Secció GiCN) i Àngel Pérez (President CMRO). Foto: J.M.


QUÈ HAN ESCALAT??

Les Espases de Sant Salvador, entre ells, la Talaia de les Espases. Foto des de la Colònia Sedó


 

dilluns, 21 d’octubre del 2013

1200 persones a l'exposició TEMPS DE BARRAQUES I MARGES

Des del Centre Muntanyenc estem molt satisfets amb la gran assitència que hi ha hagut aquests dos caps de setmana passats, 28-29 de setembre i 5-6 d'octubre, a la mostra que hem realitzat en format exposició al poble de Collbató.



Després de la passada i exitosa exposició d' "Olesa de Montserrat-Collbató. El patrimoni històric ens uneix" del 2012, aquest any hem tornat a repetir i hem igualat i superat l'assitència de públic.

L'exposició d'enguany la vam inaugurar el passat 27 de setembre a les 19 hores de la tarda amb un centenar de persones. La tribuna estava presidida per l'alcaldessa de Collbató, el regidor de cultura i els quatre membres organitzadors. Amb tres dies vam comptabilitzar 500 persones i al final del període d'exposició ja havíem fet un recompte de 1200 persones en dos caps de setmana!

Presentació de l'exposició el 27 de setembre. Els organitzadors als laterals i al centre l'alcaldessa i regidor de Cultura de Collbató


El Casinet ple de gom a gom el dia de la inauguració

ORGANITZADORS: Jaume Morera i Ivan Fernández

ORGANITZADORS: Natàlia Valldeperas i Joan Soler

A les 19 hores es va presentar la mostra del món rural que vam portar a Collbató. Va començar la presentació l'alcaldessa de Collbató, Anna Úbeda, seguit del regidor de Cultura, Oriol Castells. Seguidament va prendre la paraula la Natàlia Valldeperas que va explicar les motivacions que ens havia portat a organitzar l'exposició i també va parlar sobre els aspectes socials del món rural al vessant sud de Montserrat. Posteriorment va parlar el Joan Soler que va establir una relació entre la geologia de la regió i el seu vincle amb l'exposició. Finalment, l'Ivan Fernández va donar els agraïments als col·laboradors i als Amics del Ponis, com també va posar en relleu la col·laboració de l'entitat "Amics del Dall". L'alcaldessa va finalitzar l'acte oficial.

El primer cap de setmana va començar exitòs. Sobretot el dia de la inauguració. Va aflorar la curiositat, moltes preguntes i molts records dels nostres avantpassats i les seves tasques del dia a dia.

El segon cap de setmana també va romandre obert. El dissabte vam poder compartir dia amb la Fira d'Entitats de la tarda. El diumenge al matí, moltes persones van assistir a l'exposició i al mercat setmanal.

Al llarg de la setmana també van acostar-se diferents escoles del municipi perquè els alumnes aprenguessin sobre la pagesia local com els estris del camp, la tipologia de roques de la zona, diferents maneres de construir marges i barraques, com també la ceràmica i altres objectes de l'època.






Després d'escoltar la lliçó, va venir la hora de posar els coneixements en pràctica. Alumnes, professors i expositors ens vam posar a cosntruir una barraca de pedra seca amb caixes, cartrons i altres materials fàcils de maniobrar. Tots ens ho vam passar d'allò més bé, com també els mateixos professors. La feina ben feta va satisfer-se amb unes bones fotografies dins de la barraca per part dels alumnes i dels professors.






 L'exposició va acompanyada de tres sortides de camp per conèixer el territori. A principis d'any, durant la segona quinzena de febrer, podrem veure aquesta exposició a Olesa de Montserrat. L'altre poble protegonista d'aquesta exposició.


Panoràmica de l'exposició