dijous, 17 de setembre del 2020

Important donació de patrimoni arqueològic a l'ajuntament

Fem ressò de la notícia que publica l'ajuntament d'Olesa de Montserrat: 

La Unió Excursionista de Catalunya (UEC) d’Olesa i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO) han fet donació a l’Ajuntament d’Olesa de les seves col·leccions patrimonials, que sumen més de mil fitxes en total, amb peces de gran valor històric i arqueològic. L’objectiu és que aquestes peces nodreixin el museu que l’ajuntament té en projecte crear a l’edifici municipal de Cal Puigjaner, que no només vol ser de caire local sinó també territorial. Aquest dijous al vespre es va oficialitzar la donació, en un acte presidit per l’Alcalde, Miquel Riera, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, i amb l’assistència de membres d’ambdues entitats.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, va agraït la donació de la UEC i el CMRO tot destacant que “la preservació i conservació del patrimoni històric és cosa de tots” i que “és obligació de les institucions preservar la memòria d’una població o un territori a través dels objectes que ha produït per tal que la ciutadania del futur la pugui conèixer, estudiar o gaudir”. Segons Rota, “la restauració de la Torre del Rellotge, el Portal de Santa Oliva o Cal Puigjaner són exemple d’aquest interès”.

 

Ara, la preservació d’aquesta memòria del municipi continua amb el projecte de museu de Cal Puigjaner, que es podrà nodrir amb les més de mil peces donades per la  UEC i el Centre Muntanyenc i de recerques Olesà. Aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost, i gràcies a l’ajuda prestada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació, un equip format per l’arqueòloga Conxita Ferrer amb l’ajudat del vocal de Recerques del CMRO Jaume Morera com a documentalista, han treballat en l’inventari i catalogació de les dues col·leccions patrimonials.

 

Fruït d’aquest treball s’han elaborat un total de 1.092 fitxes. De la UEC Olesa se n’han fet 209 fitxes, que inclou material d’origen arquitectònic (capitells), geològic i paleontològic (fòssils), naturalista, i numismàtic (com ara pellofes, que són monedes parroquials olesanes). Destaquen, del patrimoni arqueològic, destrals neolítiques i la important gerra trobada a la Cova dels lladres, amb més de 6.000 anys d’antiguitat.

 

Del CMRO s’han elaborat 883 fitxes, amb patrimoni arquitectònic  (enteixinats de Cal Pau Ubach) i arqueològic, que inclou una col·lecció de ceràmica històrica de gran valor de cases d’Olesa i de l’entorn (Puigventós, sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases) i més de 100 plats sencers de l’antic castell de Voltrera.

 

Per al regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, la donació de la UEC i el CMRO és molt important tenint en compte que “el treball conjunt i la confiança són bàsiques per a que el projecte de tenir un equipament museístic a Olesa arribi a bon port”.

 

Precisament, des de les dues entitats també ha estat cabdal aquest projecte de futur museu per decidir donar els seus fons patrimonials a l’ajuntament. Així ho van destacar durant l’acte oficial de donació el president de la UEC, Felip Carreras; i el vocal de Recerques del CMRO, Jaume Morera, que van posar el valor les peces catalogades, que tot dos van assegurar havien impressionat l’arqueòloga Conxita Ferrer.

 

Per la seva banda, l’alcalde, Miquel Riera, va tenir un record per a totes les persones de les dues entitats que, durant molts anys, han treballat per nodrir aquest patrimoni històric, algunes de les quals ja no hi són, i a les que, van destacar els presents, de ben segur que els hauria agradat veure fet realitat el projecte de museu local.


INFORMACIÓ EXTRETA DEL PORTAL DE NOTÍCIES DE L'AJUNTAMENT D'OLESA DE MONTSERRAT (enllaç)




dissabte, 13 de juny del 2020

El patrimoni natural d'Olesa de Montserrat explicat en un article del Centre Excursionista de Catalunya

El grup de recerca i natura d'Olesa, Capreolus, ha publicat un article a la revista Muntanya número 933 del Centre Excursionista de Catalunya sobre el patrimoni natural olesà. El grup ens presenta el contingut de l'article, així com els projectes de present i de futur. 



Joan Soler, Àlex Benítez i Biel Montoro, membres de Capreolus, ens ho expliquen al detall.

Podeu recuperar l'entrevista a:











Podeu adquirir la revista a: https://www.iquiosc.cat/muntanya/numero/933

diumenge, 7 de juny del 2020

Presentació virtual de "El Butlletí" núm. 69

Aquest 2020 fa quaranta anys que es va fundar el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà i també, paral·lelament es començava a gestar la secció d’esquí de l’entitat. Aquest número que teniu a les mans és molt especial per a nosaltres i també per a tots aquells centenars de persones que vau aprendre a esquiar amb l’entitat. A dins, trobareu un recull de fragments de Butlletins anteriors que reviuen com era anys enrere la logística per anar a esquiar, anècdotes diverses i fotografies que us portaran vells (i bells) records.
També acompanya a aquest número quatre col·laboracions d’olesans i olesanes de temàtica diversa tot posant de manifest la recerca, reflexions i aventures sobre Olesa de Montserrat.

Presentació virtual
(clic aquí)

Enllaç descarregable de "El Butlletí"