SECCIÓ DE GEOGRAFIA I CIÈNCIES NATURALS

 

La secció de Geografia i Ciències Naturals neix al gener del 2013 com a nova secció del CMRO amb l’objectiu de fomentar la preservació i conservació del patrimoni natural d’Olesa de Montserrat des d’una perspectiva àmpliament geogràfica, ambiental, social, naturalista i científica.

A més a més, la secció vol programar exposicions de diverses temàtiques, conferències, xerrades, sortides culturals i altres temes que es puguin presentar.

Ara mateix tenim un projecte entre les mans:


PROJECTE RECONSTRUCCIÓ BARRAQUES DE PEDRA SECAEn el municipi d’Olesa de Montserrat gaudim d’un preuat patrimoni cultural ubicat en el medi natural com són els marges, les barraques i altres elements de pedra seca. Aquest patrimoni apareix a partir dels cultius de vinya i olivera en els segles passats, del qual fou necessari adaptar el terreny amb marges per poder conrear i construir barraques per al descans o magatzem.

Avui dia, part d’aquest patrimoni està desaparegut a l’interior del bosc per abandonament de les antigues vinyes i la major part d’aquest està molt deteriorat i afectat per l’erosió. Ara bé, algunes cabanes en concret estan poc deteriorades i es poden restaurar per preservar aquest patrimoni cultural tan nostrat. Malauradament, a causa de l’incendi de 1994, moltes d’aquestes barraques del nostre terme municipal van desaparèixer pel foc, però en queden molt poques en bon estat amb aquesta tipologia regional de construcció.

En aquesta ocasió i des de la nostra entitat, busquem voluntaris que ens ajudin a restaurar una barraca de pedra seca a una zona propera del coll de les Espases. Una barraca amb una tipologia mixta, bastant atípica amb una barreja de murs de pedra seca i troncs que fan la funció de teulada.

Durant aquest mes d’abril va condicionar-se el voltant de la barraca del Coll de les Espases amb una petita actuació de neteja forestal. El següent pas consisteix a refer esquerdes i forats de la teulada per evitar que s’acceleri l’erosió i la barraca s’ensorri. L’objectiu final és donar a conèixer l’existència d’aquesta barraca i donar-li un ús com punt turístic de patrimoni local per excursionistes o també com aixopluc.

Amb aquesta carta voldríem saber quantes persones estarien interessades per participar en aquesta acció voluntària per restaurar de la manera més natural aquest element patrimonial. Les dates encara estan per determinar.


3 comentaris:

 1. Bones! m'agradaria col·laborar com a voluntari en la restauració de la barraca de pedra seca i en altres accions o treballs d'aquesta secció.
  Salut i que vagi bé!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola! prenc nota. Quan hàgim establert dates per a la restauració rebràs un nou avís. Pel que fa a la col·laboració, estem totalment oberts. A més, és una secció nova i sempre és bo trobar gent interessada.

   Si ens pots passar el teu correu electrònic, per aquí o per privat, et farem arribar un fitxer amb informació més concreta sobre aquest projecte de restauració.

   Elimina
 2. Fet! Estem en contacte llavors, aquest és el meu emeil: guevaramarc@hotmail.com

  ResponElimina