dilluns, 20 d’abril del 2015

Crònica del taller d'iniciació al pa artesà


El dissabte passat al matí es va dur a terme el taller d’iniciació de pa artesà a càrrec de Carles Guirado (Fogons Nòmades) a l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat. El taller ha tingut molt bona acollida, tan és així que hem plantejat un segon taller d’iniciació per als que es van quedar sense places i més endavant seguirem amb un curs de nivell avançat.
el grup (quasi al complet)
Abans que res, volem aclarir que des del Centre  Muntanyenc i de Recerques Olesà apostem per activitats d’aquest tipus perquè creiem que formen part de la filosofia de la nostra entitat. Pensem que activitats com aquestes ajuden a difondre un coneixement que va molt lligat a l’entorn i a una forma respectuosa de relacionar-s'hi, una manera de fer que s’ha anat elaborant durant segles i que malhauradament, des de fa algunes dècades l'estem destruint juntament amb el paisatge. 

Retornant al taller, començar per dir que vàrem començar a les 10 del matí i hi van assistir 12 persones, de diferents procedències, però majoritàriament d’Olesa. El Carles va obrir la jornada amb una introducció teòrica sobre aspectes bàsics sobre l’elaboració del pa: les diferents farines i les seves nomenclatures, la relació amb el gluten, el llevat, l’aigua i altres temes relacionats. Tot seguit va començar l’experiència pràctica del taller, on vem posar en pràctica tots els coneixements apresos. Vàrem fer una gran varietat d’elaboracions “panarres”, des del pa de motlle de cereals i llavors, al pa de motlle clàssic, al pa de sègol 100%, passant pel pa rústic, la coca de recapte i les coques dolces. 

l'amassat francès
treball en equip (mesclant ingredients)
fermentant els pans de motlle

pa de motlle (sègol 100% i  pa de motlle clàssic)
la Lídia amb el pa rústic
coca de recapte (escalivada)

coca dolça amb anís

Per acabar donar les gràcies a totes les persones que van fer possible aquest taller: els responsables de l’Escola d’Arts i Oficis, a Ràdio Olesa per l'encertada entrevista al Carles Guirado, als tots els participants, al Carles i al Club&Gastronomic de Sant Esteve Ses Rovires
pels embotits i el vi. Estava tot boníssim!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada