dissabte, 20 de febrer del 2016

La Joëlette comença a "rodar" a Olesa!

Va arribar de França el passat mes de novembre i el dia 20 de febrer la cadira Joëlette va començar a rodar! Així doncs comença una bonica història a la nostra vila.

Amb l'ajuda de l'associació Rodamunt (http://rodamunt.cat/cat/index.htm), hem fet la formació bàsica d'aquesta cadira i hem après quatre nocions sobre el seu ús. Posteriorment, mitja hora després, hem posat en pràctica els coneixements adquirits i hem començat a rodar cap a la font de la Roureda, direcció al Pla del Fideuer. Aquesta cadira està dissenyada expressament per a gent amb diversitat funcional (discapacitat) per tal de què pugui gaudir de les muntanyes i la natura com nosaltres, i per tant, per poder-la dur per gairebé qualsevol racó de la muntanya, per increïble que sembli. També, alhora és una teràpia per a ells.

Aquest matí, amb molta il·lusió, hem anat a buscar la cadira a l’Ajuntament i hem pujat cap al Portal de Santa Oliva on ja ens estaven esperant la resta del grup. Un grup, per cert força nombrós de 20 personesOn també se’ns ha afegit l’Anna, una noia amb problemes de mobilitat que ha estat acompanyada per la seva germana i la seva mare. Val a dir que ha estat una sorpresa molt agradable i que també ens ha ajudat a veure millor la pràctica de tot plegat.

L'Anna, amb diversitat funcional, iniciant la ruta (Foto: Ajuntament d'Olesa)
La millor manera de ser conscient del què estàvem fent ha estat comprovant-ho en pròpia pell, és a dir, anant assegut/da com a voluntari a la cadira. Això et permet percebre un munt de sensacions i aprenentatges importants per tenir-los en compte a l'hora de portar-la i sobretot, a tenir molt en compte el passatger, usuari... a qui estem ajudant.

El camí ha estat molt planer, amb alguna pujada que també ens ha servit per experimentar diferents tipologies de terreny. Per començar les pràctiques ja està prou bé, tot i que només hem arribat fins a la font de la RouredaL’objectiu no era arribar a cap lloc concret, sinó a aprendre i desenvolupar-nos amb facilitat amb la Joëlette.

No cal dir que ha estat una jornada molt agradable, molt enriquidora en tots els aspectes, una experiència molt maca i tots ho hem gaudit molt. Volem repetir l’experiència tants cops com faci falta, volem fer el grup més gran, volem que tots i totes en gaudiu tant com ho hem fet nosaltres. És molt gratificant!. L'ajuntament d'Olesa vol fer el municipi d'Olesa de Montserrat una vila 100% inclusiva i una vila 100% accessible per a tothom.

Érem uns 20 voluntaris molt animats en aquest projecte, però cal prendre atenció a la bona notícia de què s'hi han involucrat gent jove i amb ganes de tirar endavant aquesta gran iniciativa. Si voleu fer-vos voluntaris només ho heu de dir! Us esperem amb els braços oberts.


Dues Joëlette durant el recorregut amb voluntaris i membres de l'Associació Rodamunt (Foto: Ajuntament d'Olesa)

L'Associació Rodamunt esmenta que no és habitual que un ajuntament faci la compra d'una cadira, però a Olesa de Montserrat som pioners d'aquest projecte. La regidora de Benestar Social, Georgina Muñoz, diu que convidarà a altres municipis perquè vegin l'experiència i n'adquireixin una.

Cadira Joëlette de propietat municipal fotografiada al Parc del Porxo de Santa Oliva

Des del CMRO, afirmem que és una addicció, solament cal agafar-te del manillar de la cadira i ja hi quedes enganxat. Arrossegar la cadira no té emoció, sinó el resultat aconseguit i veure l'emoció expressada per l'usuari de la cadira en fer-se realitat el seu somni.

Els voluntaris de la cadira Joëlette hem creat un grup de Whatsapp i de Facebook per comunicar-nos entre nosaltres, rebre sol·licituds per ser usuaris de la cadira o bé per augmentar el gruix de voluntaris d'aquest projecte tan engrescador.

Des del CMRO som una entitat relacionada plenament amb la muntanya, com que aquest projecte ens influeix plenament, ho agafem amb molta vocació i empenta i us animem a participar.

No podem acabar aquesta publicació sense fer referència a les altres entitats que s'han afegit en aquest projecte i del qual estem agermanats com són el col·lectiu Xino-xano, la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, l'ADF (Associació de Defensa Forestal) i el mateix ajuntament d'Olesa de Montserrat. I òbviament donar les gràcies a totes les entitats involucrades i alhora a tots els voluntaris que s'hi han sumat i que s'hi aniran sumant.


Tots els voluntaris, les entitats involucrades, l'Anna i les tres cadires Joëlette

Poder gaudir dels sons de la natura, de l’aire pur i fresc de l’entorn natural, passar per vinyes d’olivera i tots aquells entorns que caracteritzen el medi natural d’Olesa, són aquests alguns dels plaers que un grup d’olesans i olesanes, amants de la natura, volen fer viure també a aquelles persones que tenen la mobilitat reduïda, i per tant, reduïda també la possibilitat de viure aquestes sensacions. I també clar, els mou la pròpia satisfacció de fer quelcom que reverteix positivament en la societat. (Font: web de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat)

La propera sortida serà el març, probablement el dia 19 de març (data no segura), a fer la ruta de Can Llimona, des del Portal de Santa Oliva fins al Collet de Sant Joan.


Enllaços:

Informatiu d'Olesa Ràdio. Dia 20/2/2016 (Minut 3.15 fins al minut 14.30)

Notícia al web de l'ajuntament d'Olesa de Montserrat



FOTOGRAFIES

Muntant la cadira amb els voluntaris

Cargolant abans de començar a rodar!
Gairebé llesta! Apunt per començar
Camí a la Font de la Roureda amb les tres cadires Joëlette (Fotografia: Ajuntament d'Olesa)



Seguim avançant amb l'Anna pels camins rurals

Ja som a la font de la Roureda! Ja toca retornar!


Un voluntari  assegut i dos altres voluntaris traginant la cadira. Tots plegats fent la formació

Els voluntaris fent proves a les escales del Parc del Porxo de Santa Oliva


Redacció text:
Anna Vela Carrera
Joan Soler Gironès




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada