dilluns, 5 de juny del 2017

#Setmananatura a Olesa de Montserrat

Una vintena d'olesans ens vam sumar a la Setmana de la Natura. És el segon any que participem al nostre municipi. En aquest cas, juntament amb membres del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i la UEC, vam participar tot recuperant una font que portava molts anys abandonada i amagada sota el bosc.  Es tracta de la font de Sant Pere, aproximadament a 1-1.5 km de l'ermita que li dóna nom, l'ermita de Sant Pere Sacama.

Aquí us deixem un plànol de la ubicació de la font a partir dels mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya:



De fet, aquesta font ja sortia documentada en diferents reculls documentals del Pare Joan Solà, l'ànima de restauració de l'ermita de Sant Salvador de les Espases a inicis del segle XX i que recull en diferents llibres l'Àngel M. Hernández i Cardona. Tanmateix, l'emplaçament exacte romania desconegut, però gràcies al malaurat incendi del 1986 es va poder localitzar la font, gràcies a membres de la nostra entitat, com també una antiga bassa. Ambdós elements podrien haver tingut relació mb l'antic poblat de l'entorn de Sant Pere Sacama i que és origen de l'avui poble d'Olesa de Montserrat. 

Després del 1986, va tornar a romandre amagada sota la vegetació fins fa pocs dies en que es va acordar amb els propietaris on s'ubica la font esmentada la seva recuperació. Així doncs, aquest passat 4 de juny, per tal de commemorar la Setmana de la Natura es va proposar la recuperació de la font de Sant Pere. Cal fer notar que la recuperació de patrimoni natural s'emmarca dins del Projecte de Fonts i Camins que coordina l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada