diumenge, 9 de febrer del 2014

Sortida al Turó de l'Escletxa (Castellbell i el Vilar)

El passat diumenge 2 de febrer vam acompanyar la UEC de Gràcia a Castellbell i el Vilar (Bages). La jornada va ser conduïda pel Joan Maria Vives de l'entitat barcelonina (http://patrimonimuntanyenc.blogspot.com.es/). El tema de la sortida fou visitar diferents elements de l'art de la pedra seca.

Castellbell i el Vilar és un municipi ubicat al nord de Montserrat on predominen els terrenys conglomeràtics, gresosos i margosos que formen un relleu peculiar. És un lloc on també trobem relleus de poca altitud molt a la vora del pla del Bages. Montserrat s'alça com a teló de fons i gran part de la Catalunya Central i els Pirineus s'obren davant dels nostres ulls. 

L'objectiu de la sortida de camp va ser la realització d'un recorregut circular des del Burés (barriada del municipi) fins al Turó de l'Escletxa. En aquest itinerari vam visitar diferents construccions de pedra seca com barraques, aljubs i altres elements. Avui dia, la zona que visitem, és un territori agrícola abandonat.

També vam tenir l'ocasió de visitar la masia de les Comes, avui dia en estat ruïnós. Com també vam passar pel costat de la masia abandonada de Viladoms de Dalt del qual en queda ben poca cosa.

En general, una jornada molt ben aprofitada per conèixer tots aquests elements de pedra en sec, apreciar el paisatge d'aquest municipi enclavat a mig camí entre Sant Llorenç del Munt i Montserrat, com també gaudir d'unes molt bones vistes i sobretot... ben acompanyats!

Una de les barraques visitades amb Montserrat al fons

Interior d'una de les barraques de pedra en sec visitades. A la part inferior es pot veure un armari típic d'aquest habitacle rural
Tram de l'itinerari a mitja tarda. De retorn al poble

El nucli urbà del Vilar i Montserrat

La ciutat de Manresa i la Seu, les sals de Súria (dreta), el castell de Cardona (esquerre) i el Port del Comte nevat

Arquitectura sense arquitecte

Caminant pels voltants del cim del Turó de l'Escletxa. Veiem la cara nord de Montserrat

Barraca de pedra seca

La masia de les Comes. Al fons es pot divisar la Serra de l'Obac de Sant Llorenç del Munt



1 comentari: