dimecres, 12 de març del 2014

"Temps de barraques i marges" a Olesa de Montserrat

L'exposició i els parlaments
 
El passat divendres 14 de febrer es va inaugurar a les 20.00h a la Casa de Cultura d'Olesa de Montserrat l'exposició "Temps de barraques i marges". Una exposició centrada en l'art de la pedra seca i el món rural a la zona compresa entre Collbató i Olesa de Montserrat. Dit d'una altra manera, el vessant sud-est de la muntanya de Montserrat.

Amb unes breus paraules per part de la regidora de Cultura d'Olesa i dels quatre membres del grup expositor va quedar inaugurada la mostra.

Es va explicar la trajectòria d'aquest petit equip d'investigació i quins eren els objectius marcats a curt i llarg termini. Fa tres anys es va publicar a Olesa de M. el llibre Quadern nº3. El nostre patrimoni social i ecològic: la pedra seca a Olesa de Montserrat i entorns (http://guiaexcursionistaolesa.blogspot.com.es/2012/02/quadern-de-la-pedra-seca.html) que va servir d'impuls per engegar un gran projecte de recerca en aquestes temàtiques rurals. Ara, des de fa un any i mig s'està desenvolupant un projecte de composar un nou llibre. També aquest equip ha creat una exposició itinerant dita Temps de barraques i marges que va començar a Collbató i ara fa parada a Olesa de Montserrat.

Val a dir que també s'està preparant una exposició per la tardor, unes jornades de conferències i un vídeo documental de l'incendi del 1994 del qual aquest any es commemora el vintè aniversari dels fets.

També es va parlar del valuós patrimoni geològic de la regió ja que dóna peu a diverses construccions d'elements de pedra seca (barraques, marges, albellons, cocons, aixarts, etcètera). És una zona ubicada entre la Depressió Tectònica del Vallès-Penedès i la Serralada Prelitoral Catalana amb una geologia molt variada i alhora important. Trobem pissarres, conglomerats de còdols de quars, gresos vermellosos, roques calcàries i dolomítiques, guixos, conglomerat montserratí, tapàs (marga argilosa) i còdols al·luvials molt heterogenis. Aquesta gran varietat rocosa dóna una singularitat a la pedra seca i al paisatge regional.

Parlaments de la regidora de Cultura als assistents de la inauguració i al micròfon d'Olesa Ràdio. Als laterals, els membres expositors. "l'Equip"

Què hi vam trobar a l'exposició?

L'exposició es basa en 10 plafons que ensenyen les barraques de pedra seca com les diferents construccions rurals seguint aquest mètode a la regió esmentada. A més, hi ha un plafó dedicat a la contextualització històrica i geològica com també un darrer plafó on es parla de l'incendi de 1994.

A part del material gràfic, també hi ha una mostra d'objectes de "vinya", és a dir, del camp. També hi podem veure unes vitrines amb més material i fotografies de diferents pagesos de l'època. Finalment hi ha una zona dedicada a materials elaborats per ferrers, del qual també eren eines pel treball agrícola com també una mostra de materials geològics (pedres) de l'àmbit d'estudi.

Un dels elements més cridaners de l'exposició, però, és la "barraca olesana". Una tipologia edificatòria regional amb la barreja de murs de pedra seca i embigat a dues aigües de troncs d'olivera Palomar. Una barraca visitada per varis estudiosos i entesos en pedra seca de diverses localitats catalanes. No obstant això, l'atípica barraca olesana ha cridat l'interès de Televisió de Catalunya (TV3).

Comentaris sobre el vídeo del treball de camp

Observant la mostra geològica de l'exposició

Explicacions de diferents elements de pedra en sec de la regió collbatonina de la Serra, els Gatells i les Obagues

Explicacions sobre els elements singulars i dels estris del camp
Un grup de persones escoltant les explicacions

Un grup de persones escoltant les explicacions


Assistència, reaccions i crítiques de l'exposició

La mostra fou inaugurada divendres 14 de febrer amb l'assistència de 150 persones del qual ja es pot considerar un èxit! Al llarg dels dies visitaven l'exposició una mitjana de 100 persones al dia. Al municipi de Collbató varen passar 1200 persones durant dos caps de setmana al setembre del 2013. A Olesa, finalment es van comptabilitzar 1400 persones.

No obstant això, la difusió de l'esdeveniment per les xarxes socials va fer venir gent de diverses localitats catalanes com Collbató, Sabadell, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sitges, Manresa, Esparreguera, Barcelona i altres. Entre ells hi havia membres del Drac Verd, Observatori del Paisatge i membres de la Junta de la Coordinadora de la Pedra Seca.

Les crítiques han sigut molt positives i moltes persones han afirmat que aquest patrimoni s'està perdent i cal recuperar-lo i vetllar-lo! I òbviament donar-lo a conèixer i a estimar.

I el futur?

L'exposició ja ha sigut demanada per diverses entitats culturals del Vallès. Tot i així, estem oberts a cedir durant un temps el material per exposar-lo al respectiu municipi de totes aquelles entitats que ho demanin. L'Equip seguirà estudiant el territori i anirà confeccionant un coratjós treball de paisatge, pedra seca i món rural. I per la tardor es realitzarà una nova exposició.

Una barraca olesana a les planes agrícoles del municipi i als peus de Montserrat

Aquesta barraca i l'entorn paisatgístic d'Olesa de Montserrat també ho podeu trobar en un reportatge fet per l'Espai Terra: http://www.tv3.cat/videos/4922092/Espai-Terra-dimarts-25-de-febrer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada