diumenge, 19 d’octubre del 2014

Arqueologia urbana a la Plaça de la Cendra

Des de fa una setmana i mitja que les entitats culturals de l'Arrel Acció Cultural i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà estan realitzant actuacions arqueològiques a la Plaça de la Cendra i la Plaça Nova d'Olesa de Montserrat.

L'ajuntament d'Olesa de Montserrat va aprovar la reurbanització d'aquest espai per afavorir la imatge del barri i reduir la presència de vehicles, com també canviar el paviment.

Aprofitant l'ocasió, es va pensar en efectuar unes cates arqueològiques per veure què sortia. Com era d'esperar, ha aparegut l'antic baluard o bastió del castell d'Olesa, del qual s'apreciava en fotografies antigues. 

No obstant això, també ha aparegut ceràmica dels segles XIII, XIV, XV i XVI principalment. També han aparegut ossos d'animals. Aquestes restes han aparegut al fossar defensiu del castell on es va reomplir amb aquestes deixalles valuoses un cop acabats els conflictes bèl·lics.

Us deixem algunes imatges que ha realitzat la Secció de Recerques del CMRO:

Aparició del baluard a la Plaça de la Cendra 
Excavant al baluard

Un arqueòleg treballant al baluard






Aixecant el paviment per realitzar una nova cata

Analitzant els materials obtinguts a la cata de la Plaça Nova, del qual correspon al fossar

Ampliació del fossar de la Plaça Nova

Oriol Achón, arqueòleg en cap, dins del fossar









Ceràmica trobada

Verd i manganès (segle XIII) trobat a les excavacions

Ceràmica a dojo!

Aquesta setmana seguiran les actuacions arqueològiques. Si us atrau la curiositat, passeu-vos per la Plaça i us podran informar de primera mà.


Firma la Secció de Recerques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada