dilluns, 27 d’octubre del 2014

L'exposició "1994: Estiu de Foc" baixa cap a Olesa de Montserrat!


L’ exposició “1994: Estiu de foc. Més enllà de les flames, la cultura al descobert” finalitza la seva estada al Casal de Cultura de Collbató i des de l'equip en fem una valoració més que positiva! El proper pas el farem aquest divendres 31 d’octubre a les 19.00 hores, amb la inauguració de la mostra a la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat, que podrem visitar fins el diumenge 7 de desembre.








                                                                   

Des del 26 de setembre de 2014, dia en què es va inaugurar aquesta exposició al poble de Collbató, hem pogut comptar amb la visita de més de 1000 persones, de diferents edats i procedències. Els 15 plafons que podem veure exposats relaten les característiques del foc del 4 de juliol de 1994, i en ells es fa una comparativa entre el paisatge actual amb el de fa 20 anys, just després del pas del foc. 

A part d’aquests plafons també hi podem trobar una maqueta de la muntanya de Montserrat en la que hi trobem senyalitzats els incendis forestals succeïts des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, i que ha estat cedida pels Amics del Dall del Collbató.
















Hem de donar les gràcies al Marc Vinyals i al fuster de la brigada d’Olesa per l'atrezzo de les soques d'oliveres cremades que acompanyen part dels elements explicatius que trobem repartits per l'espai, i també al Xavi del Casal Cultural per l'entusiasme i col·laboració en la seva feina. Des del CMRO i Amics del Dall hem volgut donar un reconeixement especial a tota la tasca de la regeneració del bosc cremat des del voluntariat, mitjançant el recull de fotografies i elements que recorden aquella tasca d'entrega i solidaritat. 

Durant els trenta-tres dies que ha durat aquesta exposició, hem pogut comptar amb la presència del naturalista Martí Boada i Juncà el dia 10 d’octubre, que amb la seva xerrada “Bosc, societat i foc” vem poder endinsar-nos en la situació forestal actual a Catalunya, fent una breu retrospectiva del nostre passat forestal més recent. 


Tot seguit es va projectar el documental “1994: Estiu de foc” realitzat pel CMRO i Amics del Dall, un audiovisual que recull el testimoni de diverses persones del territori que narren la seva experiència respecte del gran incendi forestal del 4 de juliol de 1994, conjuntament amb altres veus d'alguns especialistes com l'historiador agrari Enric Tello o la geògrafa Anna Badia Perpinyà. 

Un dels objectius principals de l’equip organitzador és donar a conèixer el patrimoni local, ja que creiem que divulgant-lo és una de les formes més efectives de posar-lo en valor i, en definitiva, de protegir el paisatge. És per això que el dia 11 d’octubre es va realitzar el taller per a infants i adults “El bosc Mediterrani, el foc i tu” a càrrec de la Fundació Pau Costa. 

 












I el dimecres 22 d’octubre vem tenir una segona jornada educativa amb els nens i nenes de 4art de primària de l’escola la Salut de Collbató, amb els quals vem poder fer una visita guiada per l’exposició a càrrec de CMRO i Amics del Dall i alguna sorpresa que teníem preparada per al final.

 
























Però això no és tot, perquè l'aventura continua a Olesa de Montserrat, on tindrem un programa d’actes farcit de propostes interessants! Us animem a que apunteu els dies 7 i 8 de novembre a la vostra agenda, ja que seran unes jornades de reflexió i debat sobre la prevenció i gestió forestal, des del punt de vista local i territorial català. Us hi esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada