dimarts, 22 d’octubre del 2013

La nostra entitat ja té via d'escalada!!



El passat 18 d’octubre van venir des de Sabadell dos escaladors i aperturistes de renom, l’Albert i l’Òscar Masó Garcia. Han escalat més de 500 roques a Montserrat, han obert més de 380 vies d’escalada i han coronat dues vegades tots els cims de Sant Llorenç del Munt. Però també escalen a Olesa, concretament al congost del Cairat com és el Tossal Rodó, les Roques de l’Afrau de Sant Salvador de les Espases o, les també anomenades, les Agulles del Petintó. Porten més de 20 anys escalant amb un llarg currículum de muntanya al darrere, tot seguint els passos de l’escalador Josep Barberà Suqué.

Els dos mostren un gran afany per aquest món de vertigen, però alhora admirable. Des de ben joves van començar a fer escalada d’estil clàssic descobrint nous indrets i nous paratges com és el congost tan nostrat. Intrèpids i valents per enfilar-se a les agulles inexpugnables de les Espases. Gran amants del territori, de la natura i de l’escalada.

El divendres divuit, van venir a la Casa de Cultura d’Olesa a oferir-nos al poble una conferència sobre les seves ambicioses ascensions al Cairat i Sant Salvador. Sobretot van parar atenció a les Espases de Sant Salvador o agulles del Petintó, unes formacions rocoses amb llegenda i autènticament inhòspites. La sorpresa va arribar quan en un moment inesperat de la xerrada ens van presentar una nova via d’escalada que van obrir a les Agulles del petintó aquest agost amb el nom de “Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà” en honor a la nova secció de l’entitat creada aquest any.

Des del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà volem donar les gràcies als escaladors per la seva amabilitat, per explicar-nos en una conferència especial d’escalada de l’entorn d’Olesa i sobretot pel detall que ens han ofert. Moltes Gràcies Albert i Òscar!



El Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa ja té la pròpia via d'escala. O com a mínim, hi ha donat el seu nom. Aquesta va ser una de les sorpreses desvetllades aquest divendres en la xerrada organitzada per l'entitat a l'Auditori de la Casa de Cultura, a càrrec dels escaladors sabadellencs Òscar i l'Albert Masó, especialistes en obrir vies d'escalada. I unes de les vies que han obert l'han batejada com a “Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà” en honor a la nova secció oberta aquest any per l'entitat, i que ascendeix al que ells anomenen "La Talaia de les Espases".

El responsable de la secció de Georgrafia del Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa, Joan Soler, ha destacat que els germans Masó han obert 380 vies d'escalada, han conquerit més de 500 roques montserratines i han aconseguit doblar l'anomenat "Pam a Pam", és a dir, ascendir a tots els cims de Sant Llorenç del Munt dues vegades. Segons Soler, “tota una proesa. Moltes d'aquestes ascencions les van fer seguint els passos de l'escalador Josep Barberà i Suqué”.

En la xerrada celebrada divendres a Olesa, Òscar i Albert Masó van mostrar a la més d'una trentena d'assistents les roques que havien escalat a l'entorn del congost del Cairat, conegut també com el congost de la Puda de Montserrat i que és part del terme d'Olesa. Concretament, van parlar de les seves ascencions al Tossal Rodó (Pla de les Bruixes), Roques de l'Afrau i van parar atenció a les Espases de Sant Salvador o també conegudes com les Agulles del Petintó inferiors. Segons ha destacat Joan Soler, “aquestes últimes són unes formacions rocoses punxegudes que a primer cop d'ull semblen impossibles, però que amb tècnica i valor es poden coronar. I ells podríem dir que han coronat totes aquestes agulles i les han documentat”. De fet, han acabat fent tres llibres i han arribat a guanyar dos premis.

Precisament, la sorpresa de la seva xerrada de divendres a Olesa va ser quan van anunciar que havien obert una nova via d'escalada en aquets paratges olesans, anomenada "Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà" en honor a la nova secció oberta aquest any per l'entitat. La via ascendeix a el que ells anomenen "La Talaia de les Espases".

Joan Soler ha destacat que per a l'entitat “va ser tota una satisfacció rebre aquella sorpresa” i ha quedat desmostrat, hi ha afegit, que “són uns autèntics escaladors, amb molta empenta i amb moltes ganes de difondre i explicar els seus reptes. Molt bona gent, molt amables i oberts”. Des de l'entitat també han volgut donar-los les gràcies per aquesta nova via d'escalada en honor a la secció de geografia del Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa.


Notes del TWITTER:




 
Presentació de la conferència. Foto: X.S.



Albert i Òscar Masó, els escaladors. Foto: J.M.



D'esquerra a dreta: Òscar Masó (escalador), Albert Masó (escalador), Joan Soler (Vocal Secció GiCN) i Àngel Pérez (President CMRO). Foto: J.M.


QUÈ HAN ESCALAT??

Les Espases de Sant Salvador, entre ells, la Talaia de les Espases. Foto des de la Colònia Sedó


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada