divendres, 29 de novembre del 2013

Redescobert un forn de calç a Olesa de Montserrat

El passat divendres 29 de novembre, des del CMRO, ens vam engrescar a redescobrir un antic forn de calç localitzat vint anys enrere al bosc de la Roureda de les Valls i pròxim a la vinya del Viñau. A partir d'unes fotografies fetes al voltant del 1985-90 s'ha pogut localitzar de nou.

Bosc de la Roureda a la primavera
Què és un forn de calç?

Un forn de calç és una construcció a partir de pedra i fang, normalment de base circular i cilíndrica, del qual a partir de la combustió de llenya es coïa roca calcària per obtenir calç. Per l'entorn rural on hi ha la presència de matèria primera, és força probable trobar-ne, sempre i quan, la zona hi hagi hagut presència humana amb fins productius.

Al terme municipal d'Olesa se'nn troben pocs, però tots concentrats al voltant de la muntanya de Puigventós del qual hi ha roca calcària. En canvi, a la zona de la Puda de Montserrat, al congost del Cairat n'hi podem trobar una dotzena, també amb presència de calcària.


El forn de la Roureda de les Valls

El forn de calç localitzat aquests dies a la roureda de les Valls és classificat com efímer, ja que no era utilitzant sovint, només servia per poques coccions i a vegades era de producció familiar.

Segons les referències donades pel vell Viñau, del qual coneixia l'existència d'un forn a mig aire de la roureda de les Valls, membres del CMRO van iniciar la tasca de redescobrir-lo a inicis dels anys 90. La vegetació se l'havia menjat fruit de l'abandonament.

Vint anys i poc després, i sabent que el camí de la Roureda havia estat obert de nou, membres del CMRO vam decidir endinsar-nos de nou a redescobrir el mateix forn de calç que havia estat sepultat altre cop per la frondosa vegetació del bosc.

Gràcies a les fotografies fetes en aquell moment dels anys 90, no ha estat difícil la seva troballa. No està molt lluny de la paret calcària que queda a llevant i a una cota superior de la vinya del Viñau.

Alhora de netejar, però, ha comportat tres hores. Val a dir que no s'ha netejat del tot bé, però és visible des del Coll de les Espases, tal i com es veia abans, als anys 90. L'accés des del camí de la Roureda és de 3 minuts per un corriol encara amb força barder, però en mica en mica s'anira condicionant l'accessibilitat.








Què cal fer?

Cal promoure aquest lloc pel fet de què és un bosc anormal a Olesa, ja que trobem un bosc de roures a una cota de 200 metres quan normalment les rouredes creixen al voltant dels 600-700 metres d'altitud. A més, hi ha altres espècies vegetals com llorers. També una planta atípica al municipi.

A part d'aquest patrimoni natural, també hi ha patrimoni cultural com la presència del forn de calç, marges d'antigues vinyes i altres elements que desconeixem. Veiem també, que és un lloc que es va salvar, en gran part, del devastador incendi de 1994.

Des del CMRO creiem que s'haurien de crear plans de protecció d'aquest bosc atípic, com també al torrent del Raganer amb l'abundosa presència de laurisilva, és a dir, llorers (un dels boscos d'aquesta tipologia més al nord d'Europa). No obstnat això, mantenir el camí de la Roureda net i en condicions, i preservar tot aquest patrimoni per part dels Olesans.

Visió de Montserrat des del Bosc

Colors de Tardor. Sortida a un bosc singular d'Olesa

La troballa del forn s'ha fet amb l'intenció de què aquest proper diumenge dia 1 de desembre es pugui visitar durant la sortida programada al bosc de la Roureda. La sortida a aquesta comunitat vegetal de roures és per donar-ho a conèixer, explicar que es tracta d'un bosc atípic d'Olesa i conèixer patrimoni com el forn de calç esmentat. L'objectiu és passejar-nos-hi quan el bosc agafa un color especial i màgic. I pels més atrevits a endinsar-se a l'espesor del bosc, visitarem el forn.

L'hora prevista de sortida és a les 9.30h del matí de diumenge des del pàrquing de la pista d'atletisme. La intenció és fer una ruta circular amb inici i fi al mateix punt, tot passant pel bosc.

És recomanable portar calçat adequat com unes botes de muntanya ja que és una zona humida i el terra estarà mullat. Esmorzar i aigua. És probable que faci una mica de fred ja que el vessant on hi ha el bosc és a la cara nord. També és recomanable tenir habilitat per caminar per pendents, tot i que no serà un problema greu.


Colors de Tardor. Aspecte de les fulles de roure a la tardor.


2 comentaris:

  1. Si i-ha m`anrecordu d`aquest forn,¿ l voleu neteijar?

    ResponElimina
  2. Hola Julio,

    La intenció és recuperar tot aquest patrimoni rural abandonat i que la majoria d'olesans no coneixen. Sí, està al bosc de la Roureda i ja m'han explicat que fa 20 anys ja vau descobrir-lo, però va quedar altre cop sepultat per la vegetació i hem anat a rescatar-lo. Un dels pròxims projectes a recuperar i que està anunciat, és la barraca de pedra seca del Coll de les Espases.

    ResponElimina