diumenge, 10 de novembre del 2013

Trescant pel congost del Cairat!

Aquest passat diumenge 10 de novembre del 2013 vam realitzar la segona sortida guiada i comentada en relació a l'exposició de "Temps de barraques i marges" feta a Collbató.

El punt de trobada fou a les 9h del matí al balneari de la Puda de Montserrat, a mig camí entre Olesa de Montserrat i Monistrol de Montserrat resseguint la C-55 en direcció nord. Allà vam agafar els cotxes i vam dirigir-nos a l'aparcament passant per costat de la masia de Can Tobella. Passat el mas vam arribar a una esplanada on vam poder deixar els vehicles.

Des d'aquell punt, el grup de persones ens vam dirigir a la barraca Amagada, o almenys així és com l'hem batejat nosaltres. Una petita barraca inserida en el marge que costa una mica de localitzar. La bellesa d'aquesta joia et pot deixar bocabadat per l'espectacularitat. En aquest punt es va parlar sobre els aspectes socioeconòmics del món rural de la regió.


Accedint a la primera barraca
 
Explicació de la pagesia regional i altres aspectes relacionats. Es pot intuir la barraca

Seguidament ens vam apropar a la catedral del congost. Una majestuosa barraca de pedra seca de grans dimensions ubicada a una cota superior per damunt del balneari. Aquesta barraca atípica i els marges de pedra calcària que envolten la zona agrícola et deixen de ben segur captivat per la sorpresa. Des d'una de les terrasses del voltant de la barraca dels Bous, vam contemplar el paisatge i es va parlar sobretot de la formació geològica i els components geogràfics que trobem en el congost del Cairat. Un congost on geogràficament hi és tot! Una barreja d'elements naturals i antròpics/culturals molt important!

S'anomena barraca dels Bous, segurament perquè s'hi tancaven bous, com bé indica el topònim. No obstant això, és una hipòtesi. Després de visitar aquest punt tan rellevant, vam decir pujar al Coll del Cassot a albirar un espectacle paisatgístic. Davant nostre s'alçava un turó del qual al capdamunt s'hi emplaçava l'ermita i castell de Sant Salvador de les Espases! També vam poder contemplar el paratge circumdant com els dos torrents que aillen l'ermita i els rebrecs que s'hi han produït en aquest territori a la Serralada Prelitoral Catalana.


La barraca dels Bous

Intentant entendre la complexa construcció de la barraca

Contemplant el congost del Cairat


Contemplant el paisatge rebregat de l'entorn de Sant Salvador de les Espases
Després, vam resseguir el camí que tornava a la barraca dels Bous per acabar de veure un parell de barraques més. Vam veure una barraca similar a la dels Bous, però una mica més petita i en un tram més avall, una altra barraca del qual hi havia gravada la data de 1883 a l'entrada.

Una de les barraques del congost similar a la dels Bous
A l'acabar de visitar aquests elements patrimonials, alguns ens vam animar a treure el cap a la mina de Guix de la Puda, avui dia ja abandonada i oblidada. Vam tornar als cotxes i vam acabar la sortida ponenciada.

La pròxima serà el dia 24 de novembre per les planes agrícoles d'Olesa de Montserrat. Principalment per veure la típica i exclusiva barraca olesana. No es pot perdre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada