diumenge, 27 de novembre del 2016

Excursió de descoberta a la riera de Marfà amb el geògraf Francesc Roma

El passat 26 de novembre el geògraf Francesc Roma (web del Francesc Roma) ens portava d'excursió a la riera de Marfà i a la riera Golarda, a la comarca del Moianès. Ens havia preparat una sortida especial, a petició nostra, per conèixer el patrimoni divers que s'escampa per aquesta vall.

La riera de Marfà dins del terme municipal de Castellcir. Font: aquí
La primera parada va ser per veure els dos Pous de la Franquesa. Són dos pous de glaç propers a Moià. El primer és conegut com la Poua Vella de la Franquesa i el segon com la Poua Nova de la Franquesa. Podem veure que són dues construccions molt diferents, però tenien la mateixa funció. La diferència arquitectònica és molt marcada ja que foren construits en èpoques diferents.

Fotografia artística de la Poua Vella de la Franquesa mentre el Francesc Roma dóna explicacions

Part del grup fent una foto de família a la Poua Vella de la Franquesa
Mitjançat aquest enllaç podreu conèixer més detalladament com funcionava un pou de glaç (clica aquí).

Aquí es tanca un primer bloc de la sortida i s'obre el dedicat als molins fariners. De retorn als cotxes, en Francesc ens va ensenyar el rec d'un antic molí fariner. Sols però, hi queda aquest vestigi i dos forats fets a la roca. L'expressió gesticular d'en Francesc ens deixa entendre que encara hi ha molt per esbrinar sobre com era aquest molí.


Seguidament dirigir-nos cap al molí de Brotons. Aquest molí està farcit de bellesa. L'aigua de la riera es canalitza per un rec, seguidament cau dins d'un pou i la pressió i gravetat feia moure les moles per poder moldre el blat i produir farina. El Francesc ens va fer una petita representació amb fustes.

A dins de l'antic molí, en Francesc ens dóna una explicació detallada del funcionament d'un molí fariner

Molí de Brotons
Més informació sobre el Molí de Brotons mitjançant aquest enlac (clica aquí)

Vam parar a dinar a l'ermita de la Mare de Déu de la Tosca. Tot seguit vam agafar els vehicles per seguir avall fins als Gorgs Blaus a la riera Golarda Aquesta riera és la continuació de la riera de Marfà, però té una altra denominació toponímica.


Traçat de la riera Golarda. Font: aquí

En aquesta sortida també vam poder gaudir de les explicacions del Joan Maria Vives (web del Joan Maria Vives: Patrimoni i barraques), expert en pedra seca. Ens va presentar una barraca i ens va fer quatre explicacions sobre aquesta tècnica constructiva.

Davant d'una barraca de pedra seca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada